неделя, 5 август 2012 г.

Пантеонът в Париж (Pantheon, Paris)




Във френската столица Париж има изключително много красиви и интересни неща, които трябва да бъдат видени на живо и безспорно едно от тях е Пантеонът. Той се намира в латинския квартал на града. Първоначалният си вид той е бил църква, която е построена в чест на св.Геновева, но след много събития и промени в крайна сметка тя се превръща в мавзолей, в който са погребани най-прочутите френски граждани. В следващите няколко реда ще разберете каква е историята на Пантеона в Париж, каква е била целта на създаването му и защо в крайна сметка от църква се превръща в гробница на едни от най-прочутите френски граждани.

През 1744 година крал Луи XV дава обет, че ако успее да пребори коварната болест, която го е приковала към леглото ще построи на мястото на разрушената църква св.Геновева внушителна сграда. Кралят оздравява и спазва обещанието си, и поставя задачата за построяването на величествената сграда на архитекта Жан-Гермен Суфло. След две години започва строежа на църквата. Година по-късно обаче строежа на сградата е временно спрян, тъй като по това време Франция се намира в тежка икономическа ситуация. Няколко месеца по-късно строежа е възобновен, но върви с много бавни темпове. Църквата добива завършен вид през 1790 година, което обаче съвпада с Френската революция и през същата година учредителното събрание на Франция постановява тя да бъде променена от църква в мавзолей, където да бъдат погребани героите от войната. В Пантеона е проведен и един от най-големите и значими експерименти в историята на човечеството. През 1851 година френският физик Леон Фуко демонстрира въртенето на Земята с помощта на 67 метрово махало, което е било изградено именно в него. Днес на мястото на оригинала има копие, а истинското махало се намира в музея на изкуствата.

Сред най-популярните френски граждани, които почиват в Пантеона са Волтер, Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Емил Зола, Мария Кюри и Александър Дюма-баща.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...