събота, 4 август 2012 г.

Двойникът на Спайдърмен или Мванза плоскоглава Агама гущер (Mwanza Flat-headed Agama)


Мванза плоскоглава Агама гущер (Mwanza Flat-headed Agama) е от семейство "Agamidae", среща се в Танзания, Руанда и Кения. Наричат този вид гущер двойник на Спайдърмен поради оцветяването на главата, шията и раменете в ярко червено или виолетово, а останалата част от тялото в тъмно синьо. Характерно за този вид влечуги е че мъжките имат тези окраски, а женските са предимно кафяви и е трудно да се разграничат от други видове женски Агами.

Видът е станал модерен домашен любимец поради неговото оцветяване, наподобяващо супергероя от комикса на Марвел. Въпреки че са податливи на отглеждане, те се нуждаят от специализирано оборудване, за да се поддържа тяхната температура. Също така изискват специална балансирана диета от скакалци, щурци и ларви на брашнени червеи.

Възрастен Мванза плоскоглава Агама гущер може да достигне дължина от 30см. Тези влечуги могат да живеят до 15 години в плен. Въпреки това възрастта на гущерите от този вид трудно би могла да се определи, тъй като те са заловени диви, могат да имат бойни стари рани и липсващи опашки.И точно като своя именит двойник Спайдърмен, те могат да се изкачват по вертикални стени.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...