вторник, 7 август 2012 г.

Любопитни факти за делфините (curious facts about dolphins)



Делфините са едни от най-старите същества на Земята. Според учените, делфините обитават водите на Земята от епохата на Миоцена или казано в цифри преди повече от 10 милиона години. Някои археолози твърдят, че в древността делфините са били сухоземни животни, но за тези твърдения все още не са открити сериозни доказателства. Немалко хора смятат, че делфините са риби, но тези хора са много далеч от истината. Всъщност делфините са бозайници от семейство водни животни, като според последните изследвания, е доказано, че делфините са най-интелигентните същества на Земята, след хората. Тяхната мозъчна кора е силно нагъната и наподобява тази на човека. Според някои легенди, делфините са потомци на древните хора от Атлантида, които са се преродили в тях.
Делфините притежават уникални умствени и физически способности, които ги отличават от останалите видове животни. Например, едва наскоро беше открито, че делфините си сменят кожата на всеки два часа, за да развиват по-голяма скорост докато плуват с по-малки усилия. Средната скорост, която може да достигне един делфин е 40км/ч. Делфините, които обитават родното Черноморие достигат размери около 1.80м, докато тези в Индийския океан могат да достигнат размери от 2.40м. Те се движат на стада, като някои от тях са съставени от над 1 000 000 делфина. Хранят се с малки риби, като скумрия, кефал и хамсия.
Делфините имат силно чувствителен слух, който в пъти превъзхожда човешкия. Благодарение на него те могат да определят къде се намират обектите чрез ехо, което е от изключително важно значение за тях, тъй като видимостта под водата е силно ограничена. Делфините са известни още със своята интелигентност, като през 2001 година официално бяха добавени към категорията на шимпанзетата, орангутаните и хората, които са единствените същества на Земята, които са преминали успешно „теста на огледалото”. Делфините са вторият „най-добър приятел” на човека, след кучето. Те са изключително дружелюбни към хората и обичат да контактуват с тях, като може би поради тази причина някои учени твърдят, че в миналото делфините са били сухоземни животни от семейство кучеобразни. Делфините използват много разнообразни звуци, които за жалост все още учените не успяват да ги разшифроват и да разберат какво си говорят.







0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...