събота, 11 август 2012 г.

Знаете ли кой е създал Книгата за рекорди на Гинес (Guinness world records)


Едва ли има човек, който да не е чувал за „Рекордите на Гинес”, но със сигурност не всеки знае как са се появили. В следващите няколко реда ще можете да прочетете за това как се е появила книгата за рекордите на Гинес, кой е нейния автор и кои са петте най-интересни и нестандартни постижения, които все още не са подобрени.



Идеята за „Книга на рекордите” се появява за първи път в главата на сър Хю Бивър преди повече от 60 години. През 1951 година той е управител на пивоварна компания Гинес. На 4 май същата година Хю Бивър присъства на ловджийско събрание в Уексфорд, Ирландия. По време на мероприятието се заражда спор за това коя е най-бързата дивечова птица в Европа – Златистата булка или яребицата. След дълги и тежки спорове Хю Бивър осъзнава, че няма как да се разбере верния отговор на този „фундаментален” спор само чрез информацията, която е дадена в книгите. Малко по-късно той осъзнава, че подобни спорове възникват всяка вечер и в останалите кръчми в кралството, но няма сигурен източник, който да ги решава и точно в този момент се ражда гениалната идея на Хю Бивър да създаде книга, която да предоставя тази информация. Идеята му става реалност през 1954 година, когато наема детективска агенция в Лондон, която трябва да събере информация за всички видове рекорди в кралството в рамките на един сборник. По-късно този сборник се превръща в „Книга за рекорди на Гинес” и през същата година тя бива отпечатана в 1000 копия, и добива небивала популярност като година по-късно книгата за рекорди на Гинес достига върха на британските класации за най-продавани книги. През 1956 година книгата за рекорди добави световна популярност и само в САЩ са продадени над 70 000 копия. След неочаквано големите продажби книгата започва да се обновява и преиздава периодично през няколко години, като накрая не стига до моментното положение – нова редакция всяка година.
Ето и петте най-абсурдни рекорда в историята на Гинес:
5. „Най-много ритници в главата за една минута” – швейцарецът Уолт Сейн си нанася 110 ритника в главата за 1 минута само, за да попадне в книгата.
4. „Най-бързо косене на трева с косачка” – американеца Томи Пасеманте държи рекорда за най-бързо косене на трева в света, като със своята косачка успява да развие скорост от 98км/ч.
3. „Най-много четки за зъби” – маниака на тема чистота Григори Флайхер притежава цели 1320 четки за зъби. Тази негова страст му записва името в книгата за рекорди на Гинес.
2. „Издухване на монета на най-голямо разстояние” – този чудноват рекорд се държи от американеца Ашрита Фурман, който успява да издуха монетата на цели 4.947 метра…
1. „Най-дълги нокти на ръцете” – безспорно лидер в моята мини класация за абсурдни рекорди се държи от американката Крис Уолтън, която е собственик на най-дългите нокти в света – 309.8 см.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...